Mindreværd er.. at mærke sit værd mindre

Hvad er mindreværd ?

Dybest set er følelsen af mindreværd et udtryk for, at du ikke mærker dit eget værd eller din egen værdighed tydeligt. Det handler ikke om, at dit værd er blevet mindre – men blot om at du mærker det mindre. Din egentlige værdighed og værdi som menneske er altid til stede og uberørt af, hvad du har oplevet og hvordan du har levet.

Værdigheden og din værdi som menneske er ikke noget, du kan fortjene og heller ikke noget, du kan miste. Men du kan derimod godt komme til at handle og leve på en måde som kan opleves som uværdig, hvis du ikke kan mærke din værdighed klart.

Men hvordan kan man miste følingen med sin egen værdi og værdighed? Det kan man feks. ved at blive mødt af forældre og andre, som ser én gennem deres egen manglende værdigheds-følelse. Hvis du er vokset op med forældre og voksne, som selv mangler kontakt til deres naturlige værdighed, vil du nemt kunne blive smittet af det og tage det med dig i livet.

Mange mennesker i vores verden lever med mindreværd eller med mindreværdets søster mereværd, som bare er et af mindreværdets mange forklædninger. Mange mennesker mærker dog slet ikke deres mindreværd. De har vænnet sig så meget til det, at det er blevet en selvfølgelig del af deres identitet.

Men andre kan se på dem, at de lever på en måde, som viser at de ikke værdsætter sig selv eller oplever sig værdige. En ganske stor del af verdens økonomi beror på, at mennesker føler sig uværdige i sig selv, og dermed føler behov for en masse forskellige ting for at føle sig værdifulde. Vi har vænnet os helt til at værdi og værdighed er noget man skal arbejde sig til, træne sig til eller købe sig til.

Nogle mennesker mærker dog mindreværdsfølelsen helt bevidst og pinefuldt. Feks. som smerten ved ikke at føle sig god nok, som man er, ikke at føle sig ligeså værdifuld som de andre eller måske ligefrem som følelsen af slet ikke at være værdig til kærlighed.

Det positive ved at mærke mindreværds-smerten er at så kan man begynde at gøre noget ved årsagen i stedet for hele tiden at putte “plaster” på. Så kan man se ind i, hvad det skyldes i ens liv og man kan igen begynde at få føling med og mærke sit eget værd som noget helt grundlæggende. Når man kan det, bliver det mere roligt, afslappet og glædesfyldt at være til.

Dybest set er det, ikke at mærke sin værdighed, det samme som ikke at mærke sig selv, fordi, det du er, er essensen af al værdi og værdighed. Det er dybest set dig, der giver værdi til alt i din verden. Værdien kommer fra dig selv. Ikke fra dit overfladiske jeg, men fra det, du er som er helt forbundet med livet og med alle andre. Når du opdager den dybere værdighed, den fælles værdighed og forbundethed vil du kunne slippe behovet for at søge din værdi udenfor dig selv, men hvile i værdigheden og naturligt se den i andre også.